Ride Like a Viking


LightWeb

Oppnå Enhet med Din Hest

 

Det er egentlig ganske enkelt å oppnå enhet med hester, men det er sjelden bortlært. For at du skal kunne etablere et magisk bånd til din hest er det ikke nødvendig med dop, talent, spesiell diett, mineraler eller andre tilsetninger. Det som trengs er ærlighet, respekt og tillit, blandet sammen og gitt anledning til å virke så lenge som det trengs. Ærlighet, respekt og tillit høres veldig fluffy og vagt ut, men i sammenheng med hestehåndtering får begrepene praktisk mening.

La oss begynne ÆRLIGHET, som betyr at du ikke lyver for hesten din og ikke lærer hesten din å lyve for deg. Den enkleste måten å lyve til hesten din er å be den om gjøre noe så gi opp før hesten din har svart med noe i riktig retning. Du har da ved et uhell lært hesten din for å komme opp med det du tror er feil svar, men hva hesten synes er riktig. Ved å være inkonsekvent forteller du også hesten at du ikke er til å stole på.

Det er et ordtak som sier at hester aldri lyver, og det er så sant, med mindre du har lært hesten din å lyve. Den beste måten å lære hesten din å lyve på er å tvinge den til å stå stille når den føler seg engstelig. Den nest beste måten å lære hesten din å lyve på, er å straffe hesten med oppgaver. Begrepet gjør uønsket adferd vanskelig og rett adferd lett, betyr ikke å gjøre uønsket adferd til et helvete. For meg betyr dette i praksis at hvis hesten ikke står stille som du vil, når du skal sette på grime, stige opp på hesten osv., så du bruke den ekstra energien eller ærlig engstelsen, til å skape gode bevegelsesmønstre som vil hjelpe hesten din til å bli mer følsom overfor dine signaler og avslappet i sin kropp. Hester er veldig klar over intensjonen bak våre signaler, spør alltid med fred og forståelse. Når en hest virker nervøs og utilpass, er det ikke for å terge deg, den forteller deg sannheten om hvordan han eller hun føler. Ingen grunn til å bli oppjaget av det, vær heller takknemlig for at du har en normal, ærlig hest.

RESPEKT er et annet stort og ikke alltid positivt ladet ord, men det er avgjørende at hester respekterer vårt personlige område av sikkerhetshensyn. Det betyr ikke at du lar hesten komme nær for å snuse på deg, slikke hånden eller gi en klem, men hvis du ikke med enkle signaler kan få hesten ut av ditt personlige område, blir enhver samhandling farlig.

For at respekten skal bli gjensidig, innebærer det at du respekterer hestens natur. Alt er så mye hyggeligere, tryggere og mer effektivt når du tillater en hest å ha en riktig vei ut, og at den riktige veien ut er den enkle veien ut. Hester er fluktdyr, som lærer av når trykket slipper, ikke av selve trykket.

TILLIT er den beste delen, og kommer som et naturlig resultat av å ha ærlighet og respekt i orden. Når du har vært ærlig med dine signaler, du og din hest respekterer hverandre så blir tillit lett. Dine signaler vil virke for å skape ro eller energi hos din hest, og hvis noe ikke stemmer, vil du vite hvordan du skal fikse det. Hesten din vil også vite at du er til å stole på, og vil være med deg.

 
 

 

© LightWeb